Οστεοαρθρίτιδα ισχίου

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΙΣΧΙΟΥ: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΣΟΣ

Η  οστεοαρθρίτιδα του ισχίου είναι μία εκφυλιστική νόσος, που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στην άρθρωση του ισχίου, με σοβαρή επίπτωση στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Χαρακτηρίζεται από καταστροφή του αρθρικού χόνδρου της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης, χάνοντας την ομαλή και λεία υφή τους με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου. Τα αίτια ακόμα και σήμερα δεν είναι ξεκάθαρα. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία, οικογενειακό ιστορικό ( γονιδιακή έκφανση), τραυματισμός, δυσπλασίες ισχίου, παχυσαρκία, μηροκοτυλιαία πρόσκρουση (FAI).

Συνήθως ο ασθενής προσέρχεται στον ιατρό με χρόνιο εμμένων άλγος στην άρθρωση του ισχίου με συνοδό πρόσφατη επιδείνωση της κινητικότητας. Η κλινική εξέταση και κάποιες βασικές απεικονιστικές εξετάσεις θέτουν τη διάγνωση.

 

Σε αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα σε νεότερες ηλικίες η σύσταση για αλλαγή τρόπου ζωής ( αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν πόνο, απώλεια βάρους, κατάλληλη γυμναστική π.χ κολύμβηση), παυσίπονη αγωγή και φυσικοθεραπεία αποτελεί τη συνήθη αντιμετώπιση. Τελευταία, η υποχόνδρια έγχυση, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, βλαστοκυττάρων (Stem cells) έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Σε μεγαλύτερες, όμως, ηλικίες με προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα η χειρουργική αντιμετώπιση με ολική αρθροπλαστική ισχίου αποτελεί μονόδρομο.

Η κλινική μας, πρώτη στην Ελλάδα, εφάρμοσε την τεχνική SuperPATH, μία πλέον σύγχρονη, καινοτόμο, ανώδυνη, αναίμακτη, ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου, με πολλά και σημαντικά οφέλη για τον ασθενή.

H διαδερμική αρθροπλαστική SuperPATH δεν απαιτεί εξάρθρημα του ισχίου διεγχειρητικά , διατηρώντας ανέπαφα τα θυλακοσυνδεσμικά στοιχεία της άρθρωσης, καθώς επίσης τους μύες και τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετεγχειρητικά ( 2-3 ώρες μετά το χειρουργείο) από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή, μικρή παραμονή στο νοσοκομείο ( λιγότερο από 24 ώρες), ταχεία επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του και ελαχιστοποίηση του πόνου και των αναγκών για μετάγγιση αίματος.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός του χειρουργείου από τον θεράποντα ιατρό και η πλήρης ενημέρωση και «εκπαίδευση» του ασθενή, προ του χειρουργείου.

Γρηγόριος  Γ. Σάσαλος M.D

Επιμελητής θεραπευτηρίου Metropolitan